Onlangs publiceerden we citaten en een samenvatting van een pessimistisch artikel over China van professor Shambaugh. Indirect in antwoord daarop publiceerde Xinhua al op 13/3 een soort interview met Martin Jacques. We nemen het hier volledig over.
Het Westen heeft de neiging nu eens voor, dan weer tegen te zijn in het beeld dat het schetst van China’s toekomst, maar de opkomst van China is een blijvend verschijnsel, aldus de Britse academicus Martin Jacques in een interview met Xinhua.
In een commentaar op het opflakkerende debat over “De eeuw van China” noemt Martin de reden hiervoor eenvoudig: het feit dat de ontwikkeling van China blijft doorgaan.
“Westerse commentaren over China zijn grillig en hebben de neiging negatief te zijn. En dan, van tijd tot tijd, lijken ze wakker te worden en zich te realiseren dat de trend zich doorzet” verklaarde de auteur van de internationale bestseller “When China Rules the World”.
In een artikel voor Vanity Fair voorzag de Amerikaanse economist en Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz het begin van een “Chinese eeuw” in 2015, omdat China de VS dan heeft ingehaald als de grootste economie ter wereld op basis van de koopkrachtpariteit.
Gelijkaardige voorspellingen over een “Chinese Eeuw”, meestal door buitenlandse waarnemers, zijn gekomen en gegaan sinds het begin van de eeuw. De meeste Chinezen blijven er koelbloedig onder, maar de voorspelling van Stiglitz heeft nog maar eens een verhit debat over de verdere mogelijkheden van China losgemaakt tussen academici en politici uit heel de wereld.
“Van tijd tot tijd wordt het Westen eraan herinnerd dat China snel groeit en groter en groter wordt, en dan krijg je die discussies over de “Chinese eeuw”, voegt Jacques, die ook senior fellow is aan het departement van politieke en internationale studies van de universiteit van Cambridge, eraan toe.
Hij noteert dat de ontwikkeling van China in de wereld soms “onder de radar” van het Westen gebeurde en dat Westerlingen niet echt “het volledige plaatje zagen”.
EEN WERELD DIE MEER EN MEER DOOR CHINA GEVORMD WORDT
Bijna zes jaar na zijn boek met de sensationele titel “When China Rules the World”, dat zoveel discussie losmaakte over de rol van China in de 21ste eeuw, verklaart de academicus dat “de tijd aan zijn kant stond”.
“We zijn sinds 200 jaar zo gewoon geraakt aan verwestersing dat we geloven dat dit de enige mogelijkheid is, maar dat klopt niet. Mijn redenering was dat we een nieuwe wereld gaan zien die niet door het Westen gemodelleerd is, maar meer en meer door China”.
“China is erg verschillend van het Westen en het zal niet zoals de westerse landen worden. China heeft een erg verschillende historische en culturele achtergrond. Dat is een heel belangrijk aspect dat sommige Westerlingen niet vatten of begrijpen. “
Vergeleken met zes jaar geleden merkt de auteur op dat de omvorming van China nu veel meer wereldwijd erkend wordt. Vóór de financiële crisis ging men ervan uit dat de groei van China vroeg of laat zou stilvallen; men baseerde zich daarvoor op de veronderstelling dat het systeem” niet duurzaam” zou zijn en “politiek kwetsbaar”.
“Ik heb altijd al gedacht dat dit niet klopte. Nu is er meer erkenning wereldwijd dat China een realiteit is, dat zijn gewicht en omvorming blijvend zijn”.
CHINA “MEER WERELDS”
Jacques reist regelmatig door China en Azië, en is zich goed bewust van de veranderende perceptie en de realiteit in China en in het Westen. “Gedurende de voorbije vijf jaren heeft China de wereld beter leren kennen en heeft het zich meer ingelaten met het wereldgebeuren. De Chinese regering, de bedrijven en de burgers worden meer wereldwijs en daardoor begrijpelijker voor de rest van de wereld”.
Anderzijds heeft China landen uit heel de wereld aangetrokken, en die zijn China op een andere manier gaan bekijken.
“Zij willen samenwerken met China. Zij willen goede relaties met China. Zij zien China als een land dat hen nieuwe mogelijkheden biedt. Groot-Brittannië is daarvan maar één voorbeeld, dat op wereldschaal al honderd keer herhaald is.”
“De toenemende vooral economische betrokkenheid van China in andere delen van de wereld heeft het onder de aandacht van veel landen en instellingen gebracht “ en dit heeft geleid tot een grotere interesse in het begrijpen van China’s heden en verleden, zegt Jacques.
“NIEUWE NORMAAL” IS NOODZAKELIJK
Over China’s “nieuwe normaal” zegt Jacques: “Het is onvermijdelijk. Het is nodig. Anders zouden China en de Chinese economie in nog grotere problemen komen; daarom is het erg noodzakelijk”.
China moet van een “demografisch gedreven economische groei”, die het van goedkope arbeidskrachten en goedkope uitvoer moet hebben, doorstoten naar een meer geavanceerde economie met beter geschoolde arbeidskrachten en productie met hogere toegevoegde waarde”.
“Deze transitie is niet gemakkelijk. Ze kan niet in één twee drie gebeuren. Het is een proces van lange duur dat al een tijd lang geleidelijk aan bezig is”.
“Rekening houdend met de verschuiving van het zwaartepunt van de Chinese economie zou een groei op jaarbasis van 6 of 7% al hoog genoeg zijn voor het land”
Jacques noteert dat de Westerse reacties op de toekomstige ontwikkeling van China “moeilijk te voorspellen zijn” en suggereert dat “China verder gaat met zijn politiek om een relatief laag profiel aan te houden”.
“China heeft geprobeerd win-win partnerschappen te zoeken, samenwerking met wederzijds voordeel, en ik denk dat het erg belangrijk is dat de Chinezen op die weg verder gaan. Niet alleen voor even. Het moet een lange termijn strategie zijn.”